Het meest muzikale
project van Nederland

Concertverslag 17 februari

Op 17 februari jongstleden speelde Fanfare ‘Project Orkest’ na vier intensieve repetitiedagen zijn concert in de Rabobankzaal van Theater de Flint. In totaal zijn er 256 kaarten verkocht, waardoor de zaal goed gevuld was! Publiek kwam uit het hele land en was veelal achterban van de verschillende deelnemers van het orkest. De gehele avond stond het orkest onder leiding van de twee dirigenten Daan Voorburg & Vincent Verhage.
Joram van Velzen verzorgde de aankondiging voor de pauze. Geluid & Beeld registratie van het concert is gemaakt door Eduard van Maanen. Tim Mulder was verantwoordelijk voor de foto’s van de avond.

Begin van de avond

De avond werd geopend met het werk High Wire van de Amerikaanse componist John Mackey. Oorspronkelijk geschreven voor harmonieorkest, maar speciaal voor het Fanfare ‘Project Orkest’ gearrangeerd voor Fanfare door Jord Spruyt.

Na de spectaculaire opener, was het de beurt van de solist van de avond; Luc Geraats. Via een mooie sponsoring van de Buffet Crampon Group was het mogelijk om deze top tubaïst op de avond erbij te hebben. Momenteel is Luc Geraats actief als tubaïst van het Orkest der Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast is hij professor aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten voor de Tuba-opleiding.
Het eerste stuk wat hij met ons speelde was Impromptu van Darrol Barry. Een kort licht stuk, als mooie introductie van wat er nog meer zou komen!

Het derde stuk van de avond was een klassiek fanfare werk: The Eagles of Snowdon van de Nederlandse componist Leon Vliex. Geschreven voor het Frysk Fanfare Orkest voor het Wereld Muziek Concourse in 1997, opent het werk met een waanzinnige sopraansaxofoon solo die vertolkt werd door Anne-Marije van de Weg. Het stuk vertelt het verhaal over dorp Snowdon wat verwoest wordt en later weer glorieus opgebouwd wordt. Na de wederopbouw klinkt er trompetgeschal, wat gespeeld werd door trompettisten Joep de Klerck, Ben Verhage & Bauke Spies.

Geen tijd om bij te komen!

Het concert werd vervolgt oor een indrukwekkend stuk over de Hillsborough Ramp van 15 april 1989. Epitaph van de Britse Componist Peeter Meechan is een stuk waar de trieste gebeurtenis herdacht wordt. In totaal zijn er 97 mensen omgekomen bij de ramp. In het stuk waren er ook 97 buisklok slagen te horen, gespeeld door slagwerker Wouter Brozius.

Na deze twee ‘zwaardere’ stukken was het weer tijd voor iets anders. Het grote tuba concert genaamd The Big Friendly Giant werd deze avond vertolkt door wederom Luc Geraats. Nadat hij bij de Impromptu al veel van  zijn kunsten had laten horen, kwam bij dit stuk werkelijk alles uit de kast! Het verhaal van de Grote Vriendelijke Reus is een bekend verhaal over de reus die dromen schept met zijn grote toeter.

Voor de pauze sloot het Fanfare ‘Project Orkest af met Tank!, de titelsong uit de serie ‘Cowboy Bepop’. Oorspronkelijk geschreven voor bigband, maar net zoals High Wire speciaal gearrangeerd voor fanfare voor het Fanfare ‘Project Orkest’ door Jord Spruyt. In het origineel is er een grote altsaxofoon improvisatie solo te horen. Altsaxofonist Matthijs van Ganzewinkel liet op het een concert deze fantastische improvisatie solo horen.

Na de pauze

In de pauze was het even tijd voor het orkest om een beetje bij te komen. Het publiek kon ondertussen genieten van een drankje in de foyer van het theater.
Na 20 minuten ging het concert weer verder.

Na de pauze was er een bijzonder werk aan de beurt. Het werk: De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis van componist Harrie Janssen.
Een groot werk van 35 minuten lang samen met verteller.
Henk de Klerck bekleedde de rol van verteller.
De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis vertelt het verhaal van de Oostenrijks-Hongaarse Noordpoolexpeditie van Julius von Payer en Carl Weyprecht aan boord van het zeilstoomschip Admiral Tegetthoff. Het stuk is gebasseerd op het gelijknamige boek van Chrisop Ransmayr “Die Schrecken des Eises und der Fisternis”.
Omdat het werk zo lang duurt vergt het de opperst concentratie van zowel muzikanten als dirigent, en het orkest heeft zich van zijn beste kant laten zien.

Afsluiting van het concert

Na dit grote werk van 35 minuten was de tweede helft van het concert eigenlijk al klaar. Het dankwoord van voorzitter Jord Spruyt sloot de avond af, maar niet voordat er nog twee toegiften werden gedaan.

Eerst kwam Luc Geraats nog één keer terug om zijn kunsten te laten horen. Een stukje van 2,5 minuut duurde bijna 10 minuten door een comedy act tussen Luc Geraats en dirigent Vincent Verhage en een improvisatie cadens waar het hele concert nog vluchtig even voorbij kwam in allerlei kleine themaatjes.
Luc Geraats kreeg een groots applaus voor zijn optredens van de avond!

Tot slot was het nog één keer de beurt aan het orkest met Samba del Gringo van Gordon Goodwin. De Deense componist Jacob Vilhelm Larssen heeft speciaal voor het Fanfare ‘Project Orkest’ het arrangement gemaakt voor fanfare met een solo voor vibrafoon (Jord Spruyt) en voor trompet (Bauke Spies).
Nadat het stuk klaar was, volgde een staande ovatie van het publiek. Nadat het publiek niet wegging uit de zaal werd toch nog één keer extra de laatste maten van Samba del Gringo ingezet door dirigent Daan Voorburg. Een geslaagd concert.

Gerelateerde berichten

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, om functies voor sociale media te bieden en om ons verkeer te analyseren. View more
Accepteren